piątek, 24 października 2014

Ryż z jabłkami


Składniki:
  • 2 szklanki ryżu
  • 3 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki naturalnego aromatu waniliowego lub 2 łyżki  cukru waniliowego
  • 1 łyżka masła, plus kilka wiórków do posypania
  • 1kg jabłek obranych ze skóry i startych na tarce o drobnych oczkach
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 100ml śmietanki 30%
Sos:
  • 4 duże łyżki gęstej śmietany lub gęstego jogurtu greckiego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżka cukru waniliowego lub naturalnej esencji waniliowej
Przygotowanie:
  • Składniki sosu mieszamy, odkładamy do lodówki
  • Ryż podsmażamy na maśle
  • Zalewamy wodą i mlekiem, dodajemy sól i cukier waniliowy(esencję waniliową)
  • Gotujemy 15 minut na średnim ogniu, aż ryż wchłonie płyn
  • Przykrywamy, odstawiamy na 15minut, dzielimy na 2 części
  • Jabłka mieszamy z cukrem i cynamonem
  • W żaroodpornym naczyniu układamy połowę ryżu,nastepnie jabłka i na wierzch resztę ryżu
  • Na wierzch wlewamy śmietankę, posypujemy kilkoma wiórkami masła 
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stopni przez około 45 minut, aż na wierzchu ryż ładnie się zarumieni
  • Podajemy z sosem 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz