Składniki:
- 2 szklanki ryżu
- 3 szklanki wody
- 2 szklanki mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki naturalnego aromatu waniliowego lub 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżka masła, plus kilka wiórków do posypania
- 1kg jabłek obranych ze skóry i startych na tarce o drobnych oczkach
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki cynamonu
- 100ml śmietanki 30%
Sos:
- 4 duże łyżki gęstej śmietany lub gęstego jogurtu greckiego
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżka cukru waniliowego lub naturalnej esencji waniliowej
Przygotowanie:
- Składniki sosu mieszamy, odkładamy do lodówki
- Ryż podsmażamy na maśle
- Zalewamy wodą i mlekiem, dodajemy sól i cukier waniliowy(esencję waniliową)
- Gotujemy 15 minut na średnim ogniu, aż ryż wchłonie płyn
- Przykrywamy, odstawiamy na 15minut, dzielimy na 2 części
- Jabłka mieszamy z cukrem i cynamonem
- W żaroodpornym naczyniu układamy połowę ryżu,nastepnie jabłka i na wierzch resztę ryżu
- Na wierzch wlewamy śmietankę, posypujemy kilkoma wiórkami masła
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stopni przez około 45 minut, aż na wierzchu ryż ładnie się zarumieni
- Podajemy z sosem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz