poniedziałek, 9 czerwca 2014

Botwinka



Składniki:  (4 porcje)
  • duży pęczek botwinki z burakami (łacznie objętościowo buraczków musi być jak około 2 średnie buraki) lub 2 mniejsze pęczki i jeśli są z malutkimi buraczkami, dodatkowo 2 średnie buraki
  • 2l bulionu (może być warzywny, mięsny) lub 2l wody (ja czesto robię botwinkę z wody i jest bardzo smaczna)
  • 2 lub więcej łyżki cukru
  • 2 lub więcej łyżki octu winnego
  • sól, pieprz
  • pół pęczka koperku
  • mały kubek gęstej śmietany
  • Do podania jaja gotowane na twardo lub młode ziemniaki z masłem, przesmażoną cebulką i koperkiem


Przygotowanie:
  • Buraki odcinamy od liści, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach
  • Liście i łodygi bardzo dokładnie myjemy, łodygi siekamy na około 1cm kawałki, liście siekamy na paseczki, oddzielamy łodygi od liści
  • Starte buraki i łodygi wrzucamy do gotującego się bulionu lub wody, solimy, dodajemy łyżkę cukru
  • Po kilku minutach, gdy łodygi zmiękną dodajemy liście, gotujemy jeszcze 2-3minuty
  • Doprawiamy solą, dodajemy łyżkę cukru i 2 łyżki octu, próbujemy. Ewentualnie dodajemy więcej cukru lub octu, aby uzyskać słodko-kwaśny smak.
  • Zupę dobrze odstawić na kilka minut, aby smaki się połączyły
  • Podajemy z 2 łyżkami śmietany, posypane koperkiem z jajem ugotowanym na twardo lub ziemniaczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz