Składniki:
- 15 świeżych krewetek tygrysich w skorupach
- 3-4 ząbki czosnku rozgniecione nożem
- 1 cytryna
- 10 łyżek oliwy z oliwek
- kilka wiórków masła
- 1,5 papryczki chili z gniazdami nasiennymi, posiekane w 0,5cm paski (można dodać 2-wtedy krewetki będą naprawde ogniste)
- pęczek porwanej pietruszki
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- Krewetki wrzucamy do naczynia żaroodpornego
- Dorzucamy resztę składników, oprócz cytryny
- Cytrynę przekrawamy na pół, wyciskamy sok na krewetki, wyciśniętą dorzucamy do naczynia
- Porządnie solimy i pieprzymy
- Potrząsamy naczyniem-mieszamy składniki
- Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę-im dłużej, tym lepiej (ja przeważnie przygotowuje rano i wkładam do lodówki na cały dzień)
- Pieczemy pod przykryciem, około 30minut w 190 stopniach w piekarniku z termoobiegiem, mieszamy w połowie czasu pieczenia
Proste i pyszne.
OdpowiedzUsuń